Domännamn

Domännamn

Kort och Kärnfullt: Ett bra domännamn bör vara kort, kärnfullt och lätt att komma ihåg. Undvik komplexa och förvirrande stavningar.

  1. .se / .com är Kung: Trots att det finns hundratals toppdomäner (TLD) att välja mellan, är .se fortfarande den mest trovärdiga och lättast att komma ihåg. Om .se-domänen du vill ha är upptagen, överväg alternativ som .com .net, .org, .biz eller en lokal TLD som .no / .fi / .dk och så vidare om du riktar dig till en utländsk publik.
  2. Undvik särskrivning och “special-tecken”: Att använda särskrivning, bindestreck eller andra tecken i ditt domännamn kan skapa förvirring och göra det svårare för människor att hitta din webbplats.
  3. SEO-vänligt: Om det är möjligt, överväg att inkludera nyckelord relaterade till din bransch eller affärsområde. Detta kan förbättra din sökmotoroptimering (SEO) och hjälpa potentiella kunder att hitta din webbplats lättare.
  4. Unikt och varumärkesanpassat: Ditt domännamn bör representera ditt varumärke och vara unikt för ditt företag. Det bör hjälpa till att skapa en koppling mellan namnet och de produkter eller tjänster du erbjuder.
  5. Tänk efter före: Se till att domännamnet du vill ha inte redan är varumärkesskyddat, upptaget eller används som ett varumärke, eftersom det kan leda till juridiska problem.
  6. Pris och förlängning: De flesta domännamn säljs på årsbasis, så kolla in pris och förlängningskostnader. Dessutom, vissa domänförsäljare erbjuder rabatterade priser för den första registreringsperioden, men höjer sedan priset vid förnyelse.
  7. Överförbarhet: Kontrollera reglerna för överföring av ditt domännamn. Vissa registrarer lägger hinder för att överföra dina domäner till en annan registrerare.
  8. Skydda din integritet: Vissa domänregistrarer erbjuder “privat registrering” för att skydda din personliga information. Utan detta kan din kontaktinformation bli tillgänglig för allmänheten i WHOIS-databasen.